TESTIMONIS

En todo el mundo no hay nadie exactamente como yo, aunque hay personas que tienen partes que se parecen a mí. Por lo tanto, todo lo que sale de mí es auténticamente mío, porque yo solo lo elegí
— Virgina Satir

Núria Mora i Lorente Equip Directiu Escola Catalunya de Sant Cugat del Vallès (any 2016)

"La seva qualitat humana va permetre que tot el claustre participés des de la voluntat i bondat de sentir-se peça important per resoldre les dinàmiques que teníem internes. Va portar a tothom a entrar molt a la seva part personal i a compartir-la amb la resta i això ens va permetre veure'ns a totes amb més profunditat i sense judicis.

El què més valorem és el canvi de mirada respecte a nosaltres individualment, respecte al conjunt i respecte al projecte. 

El resultat va ser una millor convivència en el claustre, unes reunions més eficaces i més efectives, un treball d'equip que ens va permetre entendre'ns més, valorar-nos més, estimar-nos més i per tant que les dinàmiques de treball en el claustre, fossin molt diferents que com eren abans. Això va fer que directament hi hagués repercussió en el treball, però també en l'autoestima del col·lectiu, la de cadascú i sobre el benestar de les relacions i la convivència entre nosaltres.”

-Núria Mora

Secretaria de Transformació Educativa - Departament d’Educació . Gencat

Escola Bonavista Anna Vallbona Serra, Directora Escola Bonavista de Castellar del Vallès.

"L'actual projecte de direcció de l'escola Bonavista aposta pel benestar de tota la comunitat educativa.

El curs passat vam començar amb una formació pels docents per vetllar per la cura emocional d'aquests i, alhora, adquirir estratègies per aplicar a l'aula.

També vam participar en el projecte ASEF que ofereix l'Ajuntament de Castellar del Vallès a totes les escoles del municipi a càrrec d'en Jordi Munyoz. Aquest programa consta de 3 sessions adreçades als infants de 6è, una per a mestres i una pels pares i mares d'aquests, amb l'objectiu d'acompanyar el pas de la primària a la secundària, moment en què petits i grans tenim pors que ens poden bloquejar, però acompanyades per experts, ens poden ajudar a créixer.

El què vàrem agraïr més, del treball amb en Jordi, és la capacitat per acompanyar a tota la comunitat educativa (famílies, infants i mestres) a un espai segur i alhora d’una profunditat molt sincera que ens va ajudar a compartir inquietuds, anhels, il·lusions, … .

El curs passat va ser la primera vegada que hi participàvem i en acabar la sessió amb les famílies un dels comentaris va ser "això arriba tard".

Les famílies i l'equip directiu vam sentir que aquest acompanyament a 6è arriba tard, perquè és el moment en què el grup es dissol després de conviure 9 anys junts.

Tant les sessions amb infants com les familiars aporten un espai de cura, confiança, coneixença del grup que valorem molt i per això, enguany hem decidit aplicar-ho en tres moments de l'escolarització: amb famílies d'i3, els infants i famílies de 3r i 6è.

Així és com comencem aquest camí de cura i de benestar emocional, tant a nivell individual com social; si jo estic bé em puc relacionar amb amor i respecte amb tots els membres del grup.

Ara ja fa un parell de setmanes que vam viure la trobada de les famílies d'i3, tutora, direcció i en Jordi.

Va ser un espai molt confortable on les famílies van poder compartir aquells aspectes emocionals dels seus fills/es que els inquieta. Algunes famílies van tenir l'oportunitat de compartir el ritme de vida estressant que porten, les necessitats de canvi que els demana el cos (tant a nivell de feina, com de logística familiar)...

Poder posar paraules a emocions "alterades" i portar-ho al grup va desangoixar força i va permetre que cadascú pogués obrir la seva porteta del seu cor cap a les famílies dels infants que acompanyaran els seus respectius fills durant els propers 9 anys d'escolaritat.

Crec que establir aquests vincles entre les famílies, tutora i la direcció (com a representant de l'escola) és molt important per tenir un bon benestar emocional que permeti fer front a les situacions escolar que puguin anar sorgint al pas de l'escola.”

-Anna Vallbona

Directora Escola Bonavista, Castellar del Vallès

Escola Turó de Can Mates Equip Directiu Escola Turó de Can Mates de Sant Cugat del Vallès

“El que més valorem de la feina que fem amb el Jordi amb els grups de 3r i 5è és el procés. Des que s’inicia la conversa amb ell per concretar els tallers amb l’alumnat es percep la calidesa, l’interès per conèixer els grups amb els que treballarà, l’escolta activa vers les observacions de les tutores...  ens dona la tranquil.litat que el grup i l’equip docent estarà cuidat.

A través dels jocs i converses es fan paleses moltes de les vivències dels infants i com les han estat gestionant. L’observació de les sessions per part de la mestra és molt valuosa. Dona l’oportunitat d’apropar-nos a les criatures des d’una altra perspectiva.

Ens ajuda, com a mestres, a observar el grup des d’una altra perspectiva. Ens proporciona eines de cohesió i dinàmiques que podem aplicar nosaltres en altres moments.”

-Dolors Torres

Direcció Escola Turó de Can Mates de Sant Cugat del Vallès

Ajuntament de Sallent Sílvia Canals Masferrer, Àrea d'Infància, Adolescència i Joventut

“El què més valorem del procés amb el Jordi, és el disseny de les intervencions. Les fa en funció de les necessitats profundes del grup, és a dir, no només té en compte el que des dels professionals li demanem sinó que aposta per fer observació amb el grup a intervenir abans de fer el disseny concret de la intervenció. Per tant la intervenció a realitzar és objectiva amb coherència als objectius a assolir.

El resultat de la seva intervenció, amb els grups de Batxillerat, és la cohesió del grup, el creixement personal que fan els alumnes a nivell individual i com a grup, assolint més confiança en si mateixos i tenint eines per la seva autogestió de les emocions.

Des de l’Àrea d’Infància, Adolescència i Joventut recomenem aquest tipus de formacions/sessions per a qualsevol perfil, amb l’objectiu de prendre consciència de les pròpies emocions i capacitats per afrontar-les i gestionar-les. El creixement personal és útil i important en qualsevol àmbit i etapa de la vida de les persones.

-Sílvia Canals Masferrer

Àrea d'Infància, Adolescència i Joventut

Ajuntament de Sallent

Escola Gerbert d’Orlhac Mercè Pons, Mestra Escola Gerbert d’Orlhac de Sant Cugat del Vallès

“El curs passat, i a punt de jubilar-me, vaig tenir la sort de poder gaudir i aprofundir en un dels tallers que el Jordi Munyoz va oferir a la nostra Escola Gerbert d'Orlhac de Sant Cugat del Vallès, amb un projecte anomenat LIDERA'T.

M'agrada aquest tipus de treball per aprofundir i millorar molts aspectes dels grup, perquè sent el mateix projecte a cada aula, el taller es va desenvolupant en funció de les necessitats o carències del grup, o fins i tot, no comença de la mateixa manera, si el grup respon en el seu inici d'una forma o d'una altre.

M'agrada també el que crea el Jordi, el què mou i remou dins del grup i com va reconduint les situacions que van sorgint i la seva capacitat per fer treure sentiments i emocions.

El taller va servir perquè molts nens i nenes poguessin treure de dins situacions viscudes que els amoinaven o senzillament manifestessin sentiments i emocions i les compartissin amb la resta.

Amb tot això vàrem aconseguir una millor cohesió de grup ja que a la gran majoria de nens i les nenes en escoltar als seus companys/es se'ls deperta l'empatia a l'hora d'escoltar una situació viscuda que potser no imaginaven o no s'han parat a pensar perquè en el dia a dia no hem pogut aprofundir.

Amb el taller també es van adonar de dificultats que tenien com a grup.

Tot aquest treball va fer que un cop acabat el taller, des de la tutoria vam poder seguir treballant i apofundint sobre aquelles situacions compartides.

El taller ens va servir per millorar la cohesió del grup,  treballar emocions,  ajudar a alguns alumnes a buscar estratègies per millorar situacions que els feien patir, descobrir aquells alumnes que no mostren empatia i desconeixen o no saben posar noms a les emocions i poder treballar amb ells el què senten.

Jo recomanaria una formació o procés amb el Jordi, a totes les classes i també penso que seria molt interessant fer un treball a nivell de claustre, ja que no tenim hores per treballar entre nosaltres el nostres procesos, les nostres emocions i sentiments i poder  compartir les dificultats que se'ns presenten a l'aula i com resoldre-les.

-Mercè Pons

Mestra Escola Gerbert d’Orlhac, Sant Cugat del Vallès